Szeretne egy csendes kisfaluban nyugodt, barátságos környezetben pihenni? Jöjjön el hozzánk Szomolyára, a Cseresznyés vendégház várja Önt!

Miért érdemes Szomolyára látogatnia?


Szomolya a Bükk lábánál fekszik. A környező települések néhány perces autózással megközelíthetőek. Nevük méltán híres országszerte. Azt hiszem, nem kell részleteznünk Eger szépségeit, Bogács, Mezőkövesd gyógyvizét sem kell méltatni. Eger 18, Mezőkövesd 11, Bogács mintegy 6km-re fekszik Szomolyától. Noszvaj nevezetességeit, Síkfokút kirándulóhelyeit is többen ismerik. Tőlünk 4 km-re elérhető.

Ajánlatunk tehát:

Csendes, nyugodt pihenés a környező településeken eltöltött nap után. A kellemes fáradtságot nálunk vendégszeretettől ölelve kipihenheti.

Mit kínálunk még ezen kívül Önnek, ha úgy dönt, hogy ellátogat hozzánk?


Kulturális és természeti földrajzi nevezetességünk a falu határában a kaptárkövek. Közvetlen
környezete országos jelentőségű
természeti     kincs   .   Az   elotte
hosszan    húzódó    Kaptárréten
eggyé    válhat    a   természettel,
zavartalanul    élvezheti   erejét  ,
szépségét.

- Találkozott   már   a   szomolyai
terméskővel   ?   Szintén  a   falu
határában       megnézheti        a
csodálatos      látványt      nyújtó
kőbányánkat is.

- Tájházunk valójában barlanglakás, szépen berendezve korabeli használati tárgyakkal, amiket a benne élő emberek használtak a mindennapi életük során. - Római katolikus templomunk is páratlan látványt nyújt szépségével.
- Bepillantást nyerhet a fazekasság, szőnyegszövés rejtelmeibe, festőművészeink is szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.

- Volt már szerencséje tufába vájt pincében borozni? Erre is van itt lehetőség. Boros gazdáink örömmel állnak rendelkezésükre, jó hangulatú esték eltöltéséhez, finom borok kóstolása mellett.

- Szedett már fáról cseresznyét? Kíváncsi rá, hogy a híres szomolyai cseresznyés rétes hogyan készül? Szeretne ebben közreműködni?
- Vett már részt disznótoron? Látta már hogyan készül a hurka, kolbász, disznósajt, vagy éppen a disznótoros káposzta? Szeretne részt venni egy egész napon keresztül ebben a folyamatban? Jöjjön el hozzánk, és vegyen részt benne!
Látnivalók:

A település egy része természetvédelmi terület. A falu hangulatát, utcaképét meghatározó rakott kőfalak, kőkeresztek, ámbitus oszlopok a helybeli kőfaragók munkáit dicsérik. Legnevesebb képviselőjük Szalóki Márton volt. A mesterek szükség szerint faragtak alakos, vagy bármilyen más mintás követ, de az alakokat vagy figurákat többnyire nem ők találták ki, hanem minta vagy rajz alapján dolgoztak. A riolittufába vájt tájház és juhhodály, a falu római katolikus temploma különleges látnivalók.
Kaptárkövek:

Régészeink azt tartják, hogy a népvándorlás kori emberek urnatartói vagy áldozati fülkéi voltak. Mások úgy vélik, hogy az ősi méhészet emlékei, s a fülkék maguk lehettek a méhek lakásai. Az előbbi feltevés mellett szól, hogy kaptárkövek fülkéiben áldozati tárgyakra leltek. A kaptárkövek elnevezései is arra utalnak, hogy ezek ősi kultuszhelyeken állnak (pl. ördögtorony, kőasszony, királyszéke stb.).